Emin Gs Gümüş  
  BAŞLANGIÇ
  ERMENEK
  GALATASARAY
  HARİKA SÖZLER
  WİDEO KLİPLER
  MP3 ÇALAR
  OYUNLAR
  SAĞLIK
  EN ÇOK İZLENENLER
  FIKRA
  CHAT
  ÖSSDE KOPYA ÇEKCEK
  ANKETLER
  BİLGİ YARIŞMASI
  KOMİK ŞİİRLER
  AŞK ÖLÇER
  SPOR
  PAİNT
  HABERLER
  TÜR.HARİTASI
  Forum
  ONLİNE MSN
  CANLI TV İZLE
  TC SORGULA
  DİNİ
  ONLİNE OTURUM AÇMA
  FİLMLERİM
  GÜNÜN KLİBİ
  BİLİNMESİ GEREKENLER
  55 KRİTİK SORU
  ÖZEL
  BİLGİSAYAR
  İLGİNÇ BİLGİLER
  Yeni sayfanın başlığı
  GÜZEL SÖZLER
  Ziyaretçi defteri
  BU SORULARIN CEVABI VAR MI?
Akşam Gazetesi
Birgün Gazetesi
Bugün Gazetesi
Cumhuriyet Gazetesi
Dünya Gazetesi
Evrensel Gazetesi
Fanatik Gazetesi
Fotomaç Gazetesi
Güneş Gazetesi
Halka ve Olaylara Tercüman
Hürriyet Gazetesi
Milli Gazete
Milliyet Gazetesi
Ortadoğu Gazetesi
Radikal Gazetesi
Referans Gazetesi
Sabah Gazetesi
Star Gazetesi
Takvim Gazetesi
Taraf Gazetesi
Türkiye Gazetesi
Vakit Gazetesi
Vatan Gazetesi
Yeni Asya Gazetesi
Yeni Mesaj Gazetesi
Yeni Şafak Gazetesi
Yeniçağ Gazetesi
Zaman Gazetesi
55 KRİTİK SORU

Bilmiyorum deyip işin içinden çıkamazsınız. Hem de bu zamanda.
Dünyanın en etkili haber dergilerinden Newsweek, bu haftaki sayısında "Herkesin bilmesi gereken 181 şeyi" konu aldı. Dergi editoryal yazısında şunları "Bu çağda herkesin her şeyi bilmesinin mümkün olmadığını biliyoruz. Bu sayımızla bu konuda bir tartışma başlatmak istiyoruz" dedi.

İşte bunlar arasında en kritik 55 soru :

DÜNYA

1. AB enerji kaynaklarının ne kadarı Rusya'dan geliyor

a. Yüzde 10
b. Yüzde 25
c. Yüzde 50

2. ABD'nin en büyük ticari partneri hangisidir?

a. Çin
b. Kanada
c. Japan

3. Asya nüfusu gelecek 20 yıl içinde ne kadar artacak?

a. 300 milyon
b. 700 milyon
c. 1 milyardan fazla

4. 20 yıl sonra dünyanın en büyük kenti hangisi olacak?

a. Tokyo
b. Mumbai
c. Meksiko City

5. Vatandaşları en uzun süre yaşayan ülke hangisi?

a. ABD
b. Norveç
c. Japonya


6. Dünyada temiz suya ulaşamayan kaç kişi var?

a. 300 milyon
b. 700 milyon
c. 1 milyardan fazla

7. En yüksek enflasyon oranı hangi ülkede?

a. Irak
b. Zimbabwe
c. Burma

8. Dünyada en çok ziyaret edilen ülke hangisi?

a. Çin
b. ABD
c. Fransa

ÇEVRE

9. Çin'de bu yıl ortalama kaç kömür santrali açılacak?

a. Günde 1 adet
b. Haftada 1 adet
c. Ayda 1 adet


10. Deniz canlıları ne zaman tamamen yok olacak?

a. 2012
b. 2075
c. 2048

11. ABD'nin Boston-Houston şehirleri arası (2900 kilometre, yani yaklaşık İstanbul-Paris uzaklığında) bir uçak yolculuğu, yolcu başına ne kadar karbondioksit üretiyor?

a. 25-40
b. 375-800
c. 840-1660

12. Çin ne zaman, "dünyada küresel ısınmaya en çok katkı sağlayan ülke" ünvanını ABD'den alacak?

a. Bu yıl
b. 2010
c. 2015

13. Yakıtı en ekonomik kullanan araç hangisi?

a. Volvo Wagon
b. Toyoto Prius
c. Chevy Nova

14. Hangisi sera gazı değildir?

a. Karbondioksit
b. Sülfür dioksit
c. Methan
d. Kloroflorokarbon

15. Atmosferdeki karbondioksitin ne kadarı doğal kaynaklı?

a. Altıda biri
b. Dörtte biri
c. Üçte ikisi

16. 1970'li yıllarda Afrika'da 65 bin gergedan yaşıyordu. Kontrolsüz avcılık nedeniyle sayıları çok azaldı. Ama yok olmak üzere olan hayvanlar listesine alındığnıdan beri...

a. Tehlike devam ediyor, sayıları 4 binin altına düştü.
b. Sayıları sabitlendi, yaklaşık 55 bin.
c. Doğal ortamlarından alınıp milli parklara taşındılar, sayıları 70 bine çıktı.

DİN

17. En çok Müslüman dünyanın hangi bölgesinde yaşıyor?

a. Kuzey Amerika
b. Ortadoğu
c. Asya
d. Avrupa

18. Aşağıdaki dinlerden hangisinde Tanrı kavramı yoktur?

a. Budizm
b. Hinduizm
c. İslam
d. Hıristiyanlık

19. Vişnu hangi dinin Tanrıçasıdır?

a. Budizm
b. Hinduizm
c. Yahudilik
d. Hıristiyanlık

20. "Barış değil, kılıç getirmeye geldim" diyen dini lider kimdir?

a. Konfiçyus
b. Hz. İsa
c. Hz. Muhammed
d. Hz. Musa

21. Şiiler'in en yaygın yaşadığı ülke hangisidir?

a. İran
b. Suudi Arabistan
c. Katar
d. Afganistan

22. Irak'taki hakim mezhep hangisidir?

a. Şiilik
b. Sunnilik
c. Hıristiyanlık
d. Yahudulik

TEKNOLOJİ

23. 2007 sonuna kadar internette kaç blog açılmış olacak?

a. 25 milyon
b. 100 milyon
c. 600 milyon
d. 6.7 milyar

24. Dünyanın en çok ziyaret edilen internet portalı hangisi?

a. Yahoo
b. MSN
c. Excite
d. Google

25. YouTube'da bugüne kadar en çok izlenen video aşağıdakilerden hangisi?

a. Bir komedyenin farklı dans hareketlerini gösteren videosu
b. Avril Lavigne'in "Girlfriend" şarkısının klibi
c. Üç aylık bir bebeğin önce deli gibi gülüp, sonra da ağlamaya başlaması
d. ABD Başkanı George W. Bush'un 2007 "Birliğin Durumu" konuşması

26. Radyo frekansıyla çalışan ve kısaca RFID olarak anılan etiketler köpek ve insanları takip etmekte kullanılıyor. Aşağıdakilerden hangsii RFID'ın kullanım alanlarından biri değildir?

a. Pasaport kontrolü
b. Köprü gişelerinde ödeme
c. Çalınan otomobillerin yerini belirleme
d. Avrupa'daki bazı elit gece klüplerinde daimi üyeleri tanıma

27. 2010 yılından önce yapılması planlanan turistik uzay yolculuğunu ne kadar olacak?

a. 0 dolar çünkü BM turistik uzay gezilerini yasaklayacak
b. 2008 yılından itibaren yolculuğa başlayacak Virgin Galactic ile 200 bin dolar
c. Rus Uzay DAiresi'nin aracında 10 milyon dolar
d. JetBlue havayoluyla 9 bin 999 dolar karşılığında

28. Nintendo Wii 7'nci jenerasyon video oyun konsolu olarak adlandırılıyor. Aşağıdakilerden hangisi Wii'yi seven kişileri tarif ediyor?

a. Yüksek grafik dizayn ve gerçekçi çizimleri sevenler
b. İnternet üzerinden başka oyuncularla iletişime geçip oynamak isteyenler
c. DVD gibi diğer medyaları da konsol üzerinden kullanmayı sevenler
d. Gerçek hayat hareketleriyle interaktif oyunlar oynamak isteyenler

29. Petrolün tükenmesi bilim damlarını alternatif enerji arayışına yöneltti. Aşağıdakilerden hangisi kullanımda olan alternatif enerji kaynaklarından biri değildir?

a. Hidrojen
b. Çim
c. Hindi dışkısı
d. Dalgalar

EKONOMİ

30. Dünyanın en çok otomobil satan şirketi aşağıdakilerden hangisidir?

a. Toyota
b. Ford
c. GM
d. Volkswagen

31. Petrolün fiyatı 2002 yılında varil başına 20 dolardan azdı... Şu anda 60-70 dolar arasında... Goldman Sachs petrol fiyatlarının yakın gelecekte ne kadar olacağını (varil başına) tahmin ediyor?

a. 77 dolar
b. 90 dolar
c. 105 dolar
d. 500 dolar

32. Yatırımın küreselleşmesi ilginç ülkelerin ticari ortaklık kurmasını tetikledi. Bir ülke son 6 yılda, Afrika ile ticaretini yılda yüzde 30 artırarak kıtanın en büyük ticari ortaklarından biri oldu. Bu ülke hangisidir?

a. Hindistan
b. Rusya
c. Çin
d. Suudi Arabistan

33 . Merck eczacılık şirketinin hangi ünlü ilacı, yan etkileri nedeniyle piyasadan çekildi?

a. Vioxx
b. Levitra
c. Propecia
d. Singulair

SAĞLIK

34. "100 milyon Amerikalı aşırı kilolu." Doğru mu, yanlış mı?

a. Doğru
b. Yanlış


35. Hergün kaç kişi AIDS virüsü kapıyor?

a. 5 bin
b. 201 bin
c. 13 bin

36. "Gelecek 25 yılda 100 milyon kişinin AIDS yüzünden hayatını kaybetmesi bekleniyor." Doğru mu,
yanlış mı?

a. Doğru
b. Yanlış

BİLİM


37. Evrenin bilinen kısmı kaç yaşında?

a. 6 bin yıl
b. 4.5 milyar yıl
c. 13.7 milyar yıl

38. Bir insanın vücudunda kaç gen vardır?

a. 20 bin
b. 50 bin
c. 100 bin


39. Dünyaya en yakın galaksi ne kadar uçaklıkta?

a. 50 ışık yılı
b. 500 ışık yılı
c. 60 bin ışık yılı
d. 88 bin ışık yılı

40. Bugünkü teknolojiyle bir uzay gemisinin Dünya'dan Mars'a gitmesi ne kadar zaman alır?

a. 6 hafta
b. 6 yıl
c. 6 ay

41. Aşağıdakilerden hangisi bilimsel bir cümle değildir?

a. İnsanların ruhu vardır
b. Dünya yaratılırken taşların arasına fosiller kondu. Böylece Dünya'nın 4.5 milyar yıl yaşında olduğu izlemi verildi. Evrim teorisi de kökenlerini bu bilinçli tercihten aldı
c. Tanrı yok
d. Hiçbiri

42. Dünyanın yapı taşları atomlardır... Kaç çeşit atom var?

a. 1
b. 53
c. 92
d. 152

MÜZİK

43. Tüm zamanların en çok satan albümü hangisidir?

a. Michael Jackson "Thriller"
b. Eagles "The Greatest Hits"
c. Beatles "The Beatles"
d. Pink Floyd "The Wall"

44. Hangi şarkıçı ilk albüm kontratını, prodüktörün hastane yatağına gidip imzalattı?

a. Jehnifer Lopez
b. Cortney Love
c. Madonna
d. Pink

45. Michael Jackson'ın "Black or White" şarkısının klibinde hangi ünlü rol aldı?

a. Lisa Marie Presley
b. Macaluay Culkin
c. Janet Jackson
d. Diana Ross

46. Billboard listesinde en çok "1 numara" sı olan kadın şarkıçı kimdir?

a. Beyonce
b. Janet Jackson
c. Gwen Stefani
d. Mariah Carey

SANAT

47. Aşağıdaki ünlü tablolardan hangisi Andy Warhol'a ait değildir?

a. "Campbell's soup can"
b. "Marilyn Monroe"
c. Empire State Binası
d. "Mao Zedong"

48. Matisse'in "Femme Au Chapeau" tablosunda kadının yüzü ne renktir?

a. Pembe
b. Mavi
c. Yeşil
d. Kahverengi


49. Aşağıdakilerden hangisi 20'nci yüzyılın ana sanat akımlarından biri değildir?

a. Kubizm
b. Sürrealizm
c. Abstrakt ekspresyonalizm
d. Mesmerizm

EDEBİYAT

50. James Joyce, "Ulysses" romanını hangi klasik eserden esinlenerek yazmıştır?

a. İlyada
b. Decameron
c. Odise

51. Aşağıdakilerden hangisi tüm zamanların en çok satan 5 kitabından biri değildir?

a. İncil
b. Rüzgar Gibi Geçti
c. Harry Potter
d. Firma

52. Pulitzer Ödülü kazanan ilk ABD Başkanı kimdir?

a. Thedore Roosevelt
b. Woodrow Wilson
c. John F. Kennedy
d. Jimmy Carter

SİNEMA


53. Tobey Maguire "Örümcek Adam 2" filminin setinden (geçici olarak) neden kovuldu?

a. Nefesi koktuğu için
b. Kötü rol yaptığı için
c. Huysuz olduu için
d. Beli sakatlandığı için

54. Joan Crawford "Yalnızca onun için lezbiyen olabiliril" lafını kimin için söyledi?
a. Myrna Loy
b. Bette Davis
c. Greta Garbo
d. Rita Hayworth

55. Oscar alan ilk siyah Amerikalı erkek oyuncu kimdir?
a. Denzel Washington
b. Poul Robeson
c. Sydney Poitier
d. James Baskett

CEVAP ANAHTARI

1. b
2. b
3. c
4. a
5. c
6. c
7. b
8. c
9. b
10. c
11. c
12. a
13. b
14. b
15. c
16. a
17. c
18 a
19. b
20. b
21. a
22. a
23. b
24. a
25. a
26. c
27. b
28. d
29. b
30. a
31. c
32. c
33. a
34. a
35. c
36. a
37. c
38. a
39. d
40. c
41. d
42. c
43. b
44. c
45. b
46. d
47. c
48. c
49. d
50. c
51. d
52. c
53. d
54. c
55. d





Bu sayfa hakkında yorum ekle:
İsminiz:
E-mail adresiniz:
Mesajın:
 
   
Reklam  
   
 
  69085_1649233958611_1469848617_1722805_2904806_n  
 
  MySpace Codes  
=> Sen de ücretsiz bir internet sitesi kurmak ister misin? O zaman burayı tıkla! <=